Kæbeleddet
Hestens kæbeled, TMJ (tempero-mandibular-joint), har til opgave at kæben bevæger sig korrekt i alle retninger, både op og ned, fra side til side samt frem og tilbage, hvilket er en tredimensionel bevægelse. Hvishestens kæbeled ikke fungerer optimalt, vil det have stor indflydelse på dens tyggeevne samt fordøjelsen af maden. Udover dette vil det også have indflydelse på hestenes balance og biomekanik.
Kæbeleddet er et lille led, der sidder på hver side af kraniet. Det er dens opgave at åbne og lukke munden, samt at kæben bevæger sig tredimensionelt når hesten tygger. Når hesten tygger, har det en biomekanisksammenhæng mellem hesten første og tredje nakkeled. Inde i underkæben er tungebenet også tilhæftet i en knogleslynge, som hæfter på hver side af tindingeknoglen (os temporale). Når hesten åbner munden benyttes musklerne der går fra kraniet til første og andet nakkehvirvel til at løfte overkæben. Samtidig bruger hesten også musklerne omkring kæben (mandibula), tungebenet og musklerne, der går derfra og ned gennem halsentil skulderen for at trække kæben nedad. Hvis tungebenet er skævt, kan det skyldes at kraniet eller selve os temporale er skævt.
Mange problemer i hestens krop og adfærd kan rent faktisk stamme fra kæbeleddet. Det kan være problemer som:
Hvis kæbeleddet ikke fungerer korrekt, vil det have indflydelse på hestens tyggeevne. Dvs at den vil tygge dårligere i den ene side, hvilket medfører slitage af tænderne og kraniaknoglens position og hermed opstår en ubalance. Denne ubalance kan føres videre ned gennem kroppen. Dette skyldes at kæbeleddet svinger med i bevægelsen, når hesten bevæger sig fremad. Hvis ikke kæbeleddet svinger med i bevægelsen, grundet låsning i kæbeleddet i den ene side, vil det have en indvirkning på hele den samme side. Det skyldes at der er et samarbejde mellem TMJ, skulderbladet og bækkenet.
Udover at hestens tyggeevne har en indflydelse på dens bevægelsesapparat, har den også en indflydelse på fordøjelsen og de videre processer i det indre. Al fordøjelsen starter nemlig i munden, da dens spytproduktion er det første led i fordøjelsen. Hvis hesten ikke får tygget maden ordentligt, kan der opstå mavesår, der kan forskubbe den biokemiske proces i fordøjelsen, hvilket kan forplante sig som problemer i skjoldbruskkirtlen, hormonelle problemer og adfærdsproblemer.
Derfor er det også vigtigt at få en specialiseret tandlæge ud, for at være sikker på at alt er som det skal være i hestens mund, da hestens mund/tænder hænger sammen med dens biomekanik, bevægelsesapparat og fordøjelsen
Jeg anbefaler også altid at få tjekket hestens kæbeled igennem efter hesten har haft tandlæge. Dette skyldes at tindingeknoglen kan rotere, når hesten har haft mundspærre på, og ikke altid rotere tilbage.
Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
Her har jeg samlet nogle af de spørgsmål jeg oftes bliver stillet. Hvis dit spørgsmål ikke findes nedenfor, er du velkommen til at kontakte mig.